15 Nisan 2019, Thomas Liquori

Bazen, motor performansını artırmak düşündüğünüzden daha az çaba gerektirir. Kaputunun altından daha fazla güç elde etmek için tamirci olmanıza ya da bir yarışa girmenize gerek yok. İster şehir içine ister piste çıkın, daha fazla güç ve daha iyi performans, gittiğiniz her yerde sürüşünüzü daha iyi hale getirecektir.

Motorunuzu Anlayın

Gücü artırmanız gerektiğinde; performansı artırmanın en iyi yollarını bilmek için motorunuzun nasıl çalıştığını anlamalısınız. Temel fikir, motorunuzun yanmak için hava ve yakıtı karıştırmasıdır, gücü verende budur. Motorunuz soğuk havayı ve yakıtı içeri ve dışarı atarken ne kadar iyi hareket ettirirse, torkunuz ve beygir gücünüz o kadar iyi olacaktır. Motorunuzda değiştirdiğiniz görünüşte önemsiz şeyler, aslında sürüşünüzü güçlendirmek için kritik öneme sahiptir. Bunlar arasında, motorunuzdan en yüksek torku ve beygir gücünü elde etmeyi, her zamankinden daha kolay hale getiren ürünler mevcuttur ki ister sedan ister spor araba kullanıyor olun.

1. Sentetik Yağ ve Katkı Maddeleri Kullanın

Motor yağı, geleneksel, sentetik ve karışım şekillerinde mevcuttur. Uzun ömür, dayanıklılık ve tüm sıcaklıklarda kullanım için sentetikleri seçmelisiniz. Sentetik yağlar, motorunuzda daha iyi performans göstermelerini ve geleneksel yağlara göre üstün kayganlaştırma sağlayan kimyasal bir yapıya sahiptir. Geleneksel yağlar, motor çok ısındığında çok erken bozulabilir, ancak sentetik yağlar bozulmaz. Tüm sıcaklıklarda ve sürüş koşullarında, yüzeyleri daha iyi kayganlaştırdıklaran sentetik yağlar, yüksek kilometre ve performans araçları için daha iyi bir seçimdir.

Kullandığınız yağın performansını daha da iyileştirmek için, yağınızla birlikte süper gelişmiş Rislone Nano Prime Motor Performans Artırıcı gibi kanıtlanmış bir katkı maddesi kullanabilirsiniz. Bu sentetik formüllü katkı maddesi, motor sürtünmesiyle birlikte ısıyı azaltarak motorun az hasarla daha hızlı ve daha uzun süre çalışmasını sağlar. Yapısı sayesinde, motorunuzun metal parçalarındaki küçük pitleri bile tamir edebilir. Rulman yıpratan klor kullanan diğer yağ katkı maddelerinin aksine, Nano Prime bu bileşene sahip değildir, bunun yerine motorunuzu koruyan patentli bir formül kullanmayı tercih eder.

2. Ateşleme Sisteminizi Kontrol Edin

Motorunuzda ne kadar yakıt ve hava olursa olsun, silindirlerde gerekli kıvılcım yoksa, motorunuz artık olması gerektiği gibi çalışmayacaktır. Motordan maksimum performans elde etmek için, bujileri dikkatlice zamanlayan bir ateşleme sistemine ihtiyacınız vardır. Kıvılcım zamanlama hatası birçok soruna neden olur, bu durumu yaşıyorsanız, bir tamirciye danışmanız gerekebilir.

Çoğu ateşleme sistemi, bir sorun ortaya çıkmadıkça aracın bilgisayarına bir hata kodu göndermez, ancak siz farkına varmadan motorunuzun gücünü bozabilecek küçük sorunlar oluşabilir. Büyük oranda hava içeren daha verimsiz bir hava/yakıt karışımı kullanıyorsanız, her bujinin ateşlenmesini tetiklemek için daha yüksek voltaja ihtiyacınız olacaktır. Gerekli enerjiyi elde etmek için ateşleme sisteminize bir amplifikatör kurabilirsiniz. Seçtiğiniz tip, gücü kablolar aracılığıyla bujilere gönderen dağıtıcı bobin veya fişli bobin yani doğrudan her bujinin kendi bobini ile ateşlenmesini sağlayan bir sisteminiz olup olmamasına bağlıdır. Tek kanallı amplifikatörler ve yeni bobinler dağıtım sisteminizi yenileyebilir. Fişli bobinli yani her bujinin kendi bobinini ateşlediği sistemlerde çok kanallı bir ateşleme amplifikatörüne ihtiyacınız olabilir.

3. Daha Büyük Gaz Kelebeği Gövdesi ve Enjektörler Takın

Gaz kelebeği motora gerekli miktarda havayı verirken, enjektörler silindirlere mükemmel miktarda yakıt püskürtür. Sıkışmış bir gaz kelebeği veya tıkalı yakıt enjektörleri gününüzü mahvedebilir. Araç torkunu nasıl artıracağınızı bilmeniz gerekiyorsa, hava ve yakıt ikmal sistemlerinize bakmalısınız.

Yakıt enjektörleri temiz kalmalıdır. En ucuz yakıtı kullanmak, zamanla yakıt enjektörlerinizde motorunuzun gücünü düşürebilecek tortular bırakabilir. ULSD dizel, tüm benzinli ve kurşunsuz benzinli motorlarda çalışan Rislone'da mevcut olduğu gibi bir Yakıt Enjektör Temizleyici kullanmak; daha iyi bir araç performansı sağlayabilmek için yakıt deposundaki, hatlardaki ve enjektörlerdeki karbon birikintilerini giderir. Bu işlemi uygulamak, motor performansını artırmanın en kolay yolları arasında yer almaktadır. Yakıt ikmal hatlarını da kontrol etmelisiniz. Motorda daha fazla yakıt yakmanız gerekiyorsa, gerekli miktarda gazı iletmek için büyük olasılıkla daha büyük yakıt hatlarına ihtiyacınız olacaktır.

Hava/yakıt karışımının diğer kısmı motora giren hava miktarıdır. Gaz kelebeği, daha iyi yanma için daha fazla hava girmesini sağlamak üzere açılıp kapanarak hava akışını kontrol eder. Uygun boyutta, daha büyük bir gaz kelebeği gövdesi beygir gücünü 25 hp'ye kadar artırabilir. Gaz kelebeği gövdesi çok büyükse, motorunuzun gücünü azaltabilir. Denge anahtardır. Gaz kelebeği gövdesi artışları için, motora daha yüksek hacimde benzin koyabilmenizi sağlayan yakıt enjektörleri almanız gerekebilir. Aracınıza taktığınız her yeni parçanın kullanım kılavuzunu kontrol edin. Spesifik araba modeliniz için internet forumlarından yardım almanız da faydalı olabilir.

4. İyi Kompresyon Sağlayın

Aracınızdaki kilometreler arttıkça, motorunuzun parçaları aşınarak eskir. Bu aşınma nedeniyle kompresyon basıncını kaybedebilirsiniz, bu da güç ve performansın düşmesine neden olur. Motoru sökmeden bileşenlerinizdeki aşınmayı onarabilir ve kompresyonu yenileyebilirsiniz. Rislone Motor Kompresyon Onarıcı, sızıntıları kapatır ve motorunuzun önceki kompresyon ve gücünü geri kazanmaya yardımcı olur. Sürüş esnasında, muhtemelen zayıf kompresyon semptomlarını fark edeceksiniz. Aracınız aşağıdaki basınç kaybı belirtilerinden herhangi birini gösteriyorsa Rislone Motor Kompresyon Onarıcı kullanın:

  • Yakıt verimliliğinin düşüşe geçmesi: Sürüş alışkanlıklarınızı değiştirmezseniz, ancak yakıt verimliliğiniz düştüyse, ilgilenilmesi gereken aşınmış motor parçaları olabilir.
  • Yağ seviyesi düşmesi: Aracınızdaki yağ seviyesi, her kontrol ettiğinizde aynı olmalıdır - her zaman motor soğukken, yağı kontrol edin. Düşen yağ seviyesi, sistemde bir yerde sızıntı olduğunu gösterir.
  • Mavi egzoz dumanı: Yakıtı tamamen yakmayan bir motorda muhtemelen kompresyon kaybı olur. Sızıntıları kapamak kompresyonu geri kazandırır.
  • Motor gürültüsü: Motorunuz sessiz çalışmayabilir, ancak olağandışı sesler bir sorun olduğunu gösterir. Diğer kompresyon düşüş belirtilerinin eşlik ettiği bir ses fark ederseniz, Motor Kompresyon Onarıcı kullanmayı düşünün.

Aracınızı mekanik kompresyon ayarı yaptırmak için götürürseniz, yüksek oktanlı yakıta geçmeniz gerekebilir ki bu, motor problemlerine neden olmadan düşük oktanlı yakıtlardan daha fazla sıkıştırma yapabilir. Yüksek oktanlı yakıt kullanmadan motorunuza yardımcı olmanın bir başka yolu, oktan oranınızı bir tam sayı artırabilecek Rislone Benzinli Yakıt Sistemi Komple Bakımı kullanabilirsiniz.

5. Soğuk Hava Girişini Uygulayın (CAI)

Soğuk hava giriş sistemlerinin arkasındaki bilim, havanın sıcaklığı düştükçe yoğunluğunun artması prensibidir. Daha yoğun hava, yakıtı daha iyi yakarak gücü artırabilir. Bir soğuk hava giriş sistemi kurduğunuzda, yeni bir hava filtresi içerir. Yeni filtre tuhaf görünebilir çünkü stok hava filtresinden üç kata kadar daha büyük olacaktır.

Soğuk hava giriş sistemleri ayrıca havanın motora ulaşmak için izlediği yolu düzeltir. Eğriler, havanın dönüşler boyunca hareket ederken yavaşlamasına ve girdap yaparak dönmesine neden olur. Sistem, borulardaki kıvrımları ortadan kaldırarak havanın motora daha hızlı ulaşmasını sağlar.

6. Egzoz Manifoldunuzu, Düzgün Akış Hatlı Egzoz Manifoldu ile Değiştirin

Egzozu motor bloğunuzdan ve aracınızdan çıkarmak, güç bulmacasının önemli bir parçasıdır. Manifoldlar birbirine bağlı borular olup egzozu her bir silindirden, tek bir egzoz çıkış borusuna yönlendirir. Manifoldlarla ilgili sorun tasarımlarıdır. Dışarı akışı azaltan sıcak egzozdan gelen karşı basınç, gücü azaltabilir. Ancak egzoz manifoldunu, düzgün akış hatlı egzoz manifoldu ile değiştirirseniz bu sorunu ortadan kaldırmış olursunuz. Düzgün akış hatlı egzoz manifoldu, egzozu her bir silindirden ayrı ayrı çeker. Borular ancak motordan uzaklaştıktan sonra tek bir toplayıcıya birlikte akıtırlar. Çoğu araç üreticisi, yapımı ve montajı daha düşük maliyetli olduğu için manifoldları tercih eder. Daha düşük maliyetler uğruna, motorun maksimum performans kabiliyeti feda edilir.

Manifoldun, düzgün akış hatlı egzoz manifoldu ile değiştirilmesi, civatayla yapılabilen bir iş olup genellikle orta düzey beceriye sahip kişiler yapabilir. Mümkün olan her şeyi zaten yaptıysanız ve yine de motorunuzdan daha fazla güç çekmek istiyorsanız, düzgün akış hatlı egzoz manifoldu takabilirsiniz. Manifoldu değiştirerek karşı basınçtan kurtulacak ve motorunuzun daha verimli olmasına yardımcı olacaksınız.

7. Basınçlı İndüksiyon (Güç Toplayıcı) Kullanın

Basınçlı indüksiyonu diğer adlarıyla, süperşarjı ve turboşarjı biliyor olabilirsiniz. Süperşarj cihazının ana fikri, motorunuzun krank miline kayış ve kasnak sistemi ile bağlanmasıdır. Motorunuz çalıştığında, süperşarja takılı kayışa bağlanan krank mili döner. Süperşarj cihazı, havayı motora daha güçlü bir şekilde itmek için motordan çok daha hızlı (50.000 RPM'ye kadar) döner. Bir süperşarj ile, motorunuz daha fazla yakıt yakacak ve bir güçlendirme durumu yaratacaktır (normal araçlar her zaman vakum durumunda çalışır). Daha fazla hava daha fazla güç elde edeceğiniz anlamına gelir. Bir süper şarj cihazıyla, motorunuzun boyutuna ve seçtiğiniz süper şarj cihazına bağlı olarak, motorunuz beygir gücünü 50-200 hp artırabilir. Tork yüzde 50'ye kadar artabilir.

Süperşarjın bir çeşidi de turboşarjdır. Süperşarj ve turboşarj isimleri birbirine yakın olmasına rağmen, bir turboşarj farklı şekilde çalışır. Dışarı çıkan egzoz gazları turboşarjı çalıştırır ve onu zaten var olan bir kaynağı (egzoz) kullanan oldukça verimli bir seçenek haline getirir. Bununla birlikte, motorunuz yeterli RPM (devir) oluşturana kadar turbonun devreye girdiğini hissetmezsiniz ki bu durum turbo gecikmesi olarak adlandırılır. Diğer yandan süperşarjlar, gaz pedalına bastığınız anda gücü artırmak için doğrudan motorun krank miline bağlanır. Süperşarj cihazları daha anlıktır, ancak çoğu durumda turbolar, çoğu süperşarj cihazından daha fazla güçlendirme (PSI veya BAR cinsinden ölçülür) sağlayacak şekilde ayarlanabilir.

8. Aracınızın Bakımını Yapın

Aracınızın beygir gücünü nasıl artıracağınızı öğrenmek istiyorsanız, motorunuzun bakımı ilk adım olacaktır. Motorunuzla ilgilenmeniz, motorunuzun potansiyeline ulaşmasına yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, yağı değiştirmeyi ve aşınan parçaları kontrol etmeyi sürdürmekte başarısız olursanız, motor performansını artırma çabalarınız boşa gidecektir. Kötü yakıt veya kalitesiz yağ kullanıldığınızda; en iyi katkı maddeleri bile, motorunuzun çalışmasında fazla bir iyileşme sağlamayacaktır.

Düzenli olarak değiştirerek motorunuzun filtrelerini temiz tutmalısınız. Yağ, yakıt veya hava için tıkalı bir filtre motorunuzun verimini düşürür. Yağ değişimlerinin ihmal edilmesinden kaynaklanan kirli yağ da motorunuzu perişan edecek ve olası hasarlar ortaya çıkaracaktır. Aracınızın kullanım kılavuzundan bakım için önerilen zaman aralıklarına bakabilirsiniz. Unutmayın ki, sıvı bakım ürünleri en iyi, temiz yağ ve kaliteli benzinle çalışır, ihmalleri telafi edemezler. Rislone ZDDP Motor Yağı Katkısı, çalıştırma sırasında motorunuzu korur ve aşınmayı azaltır (özellikle eski arabalarda, yarış arabalarında ve düz supaplı motorlu araçlarda), ama kirli yağ kullanımından kaynaklanan sorunları düzeltemez.

9. ECM (Elektronik Kontrol Modülü) Yazılımınızı Yükseltin

Motorunuzun bilgisayarı (ECM) tüm yerleşik sistemleri takip eder ve performansı, verimliliği ve emisyon kontrolünü dengeler. Yerleşik bilgisayarlara sahip sonraki model araçların çoğu performans çiplerini veya yeniden ayarlamaları kabul edebilir (ancak bunlar garantinizi geçersiz kılabilir, bu nedenle bu gibi seçenekler tercih edecekseniz bayinize danışabilirsiniz). Herhangi bir bilgisayar veya elektronik deneyiminiz varsa, yazılım yükseltmelerinden birini kendiniz kurabilir veya programlayabilirsiniz. Çipler, motor bilgisayarının orijinal ayarlarını geçersiz kılarak gücü, torku, performansı ve daha fazlasını artırmanıza olanak tanır.

10. Yükünüzü Hafifletin

Ağır bir yük taşıdığınızda ne kadar yorulduğunuzu düşünün ki sonrasında normalde hareket ettirdiğiniz ağırlığı kaldırmaya bile enerjiniz yetmez. Aynı şey, içinde çok fazla ekstra eşya bulundurduğunuzda aracınıza da olur. Aracınızın motorunu nasıl en üst düzeye çıkaracağınızı merak ediyorsanız, işe bagajı temizleyerek başlayabilirsiniz. Bu yöntem yarış arabaları için geçerliyse sizin için de işe yarayacaktır.

Aracınızın daha iyi performans göstermesi için onu hafifletin. Aracınız ne kadar fazla ağırlık çekerse motorunuzun, performans göstermesi için o kadar çok çalışması gerektiği açıktır. Bagajınızdan ve arabanızın içinden fazla eşyaları çıkartırsanız, motorunuza ve performansınıza yardımcı olabilirsiniz. Unutmayın ki çok fazla performans bir aracın güç ağırlık oranından gelmektedir. Hangisi daha hızlı; 6000 lb ağırlığındaki 700 HP araç mı, yoksa 1800 lb ağırlığındaki 190 HP araç mı? Cevap: Daha hafif olan araç muhtemelen daha hızlıdır ve diğer tüm değişkenler aynıdır. Beygir gücü rakamları her zaman belirleyici değildir.

Performansı artırma işine kendinizi ne kadar adamış olduğunuza bağlı olarak, geleneksel cam yerine akrilik veya plastik pencereler kullanabilir ve arka koltukları çıkarabilirsiniz. Bir SUV veya minibüs kullanıyor olsanız bile çoğu yeni model, saklama alanını artırmak için koltukları arkadan çekmenize izin verir. Bu koltukları çıkarmak, aracınızdan daha fazla performans elde etmenize yardımcı olabilir.

Kaliteli Sıvı ve Bakım Ürünleri ile Başlayın

Aracınızın beygir gücünü nasıl en üst düzeye çıkaracağınızı bilmek ilk adımdır. Başlamanın en kolay yolu, motorunuzda her zaman yüksek kaliteli sıvılar ve katkı maddeleri kullanmaktır. Bunlar, herhangi bir yüksek performanslı motorun can damarıdır. Motor yağınızın ve yakıtınızın kalitesi, aracınızın performansında bir fark yaratır ve bu nedenle, otomobil meraklıları forumlarında yağ ve yakıt hakkında birçok tartışma bulabilirsiniz. Bakım ürünlerimizin formülleri, geleneksel yağ ve daha düşük oktanlı yakıtın bile daha kaliteli ürünler gibi işlev görmesini sağlayarak yardımcı olabilir. Eski veya ihmal edilmiş motorunuzun yeni gibi performans göstermesine yardımcı olmak için birikintileri giderecek ürünlerimiz de mevcuttur.

Rislone olarak bu işi neredeyse 100 yıldır yapıyoruz ve biliyoruz. Rislone bakım sıvıları, tek seferde gücü artırmanın bir yoludur. Motorunuzdan daha fazlasını elde etmek için mutlaka tamirci olmanıza gerek yok. Kanıtlanmış ürünlerimizle, herkes daha iyi performans gösteren bir motora sahip olabilir.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir

İlgili Ürünler

Benzinli Yakıt Sistemi Komple Bakımı
Benzinli Yakıt Sistemi Komple Bakımı
955TL (KDV Dahil)
Ürün Kodu: 44700
Motor Kompresyon Onarıcı
Motor Kompresyon Onarıcı
755TL (KDV Dahil)
Ürün Kodu: 44447
'dan
Nano Prime™ Motor Performans Artırıcı
Nano Prime™ Motor Performans Artırıcı
1,050TL (KDV Dahil)
Ürün Kodu: 44104