1 Haziran 2019, Thomas Liquori

Aracınızı bir yatırım olarak düşünürsek, aracınızdan en iyi şekilde fayda sağlamak için ne yapabilirsiniz? Düzenli bakım ve onarım, aracınızın uzun ömürlü olmasını sağlamanın birçok yolundan biridir. Araç sahiplerinin, araçlarından uzun dönem getiri sağlayabilmeleri için ihtiyaçları olan yedi maddelik listeyi ise aşağıda paylaşıyoruz.

1. Soğutma Sistemini Kontrol Edin

Aracınızdaki en çok gözden kaçan sistemlerden biri olan soğutma sistemi, motorunuzun hasar görmesini önlemeye yardımcı olur. Bir aracın nasıl daha uzun süre dayanacağını bilenler, soğutma sistemini düzenli olarak kontrol etmenin önemini anlamıştır. Bu sistemin önemli bir bileşeni, motor soğutucusundan gelen ısının dağılmasına izin veren radyatördür. Daha sonra motor soğutma sıvısı, daha fazla ısınmak için motora geri döner. Sistem boyunca soğutucu akışkanın sürekli döngüsü, zorlu çalışan motorun çok ısınmasını ve hasar görmesini önler.

Bu nedenle, soğutma sıvısı seviyenizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Motorunuzun aşırı ısınması için dışarının sıcak olması gerekmez. Dış sıcaklıklar, soğutma sıvısının dolaşımına göre, motorun çalışması üzerinde daha az etkiye sahiptir. Soğutma sıvısı sızıntınız varsa, motorunuz ısınabilir. Aşırı ısınmış bir motorla aracınızı sürmeye devam ettiğinizde, motora zarar gelmesini önlemek için aracınız kendini durduracaktır. Bununla birlikte, bu zamana kadar çoktan kaputun altındaki bileşenlerde hasar meydana gelmiş olabilir. Bu durumu, çok yüksek tamir faturaları ödemenize gerek kalmadan, soğutucu seviyesini kontrol ederek ve sızıntılar meydana gelir gelmez onararak önleyin.

2. Lastik Basıncını Kontrol Edin

Lastiklerinize yaptığınız bakımın, aracınızın daha uzun süre dayanmasına katkıda bulunduğunu fark edemeyebilirsiniz. Ancak, lastik basıncı tahmin ettiğinizden daha önemlidir. Lastik basıncı çok düşükse, aracınızın yakıt verimliliği azalır ve daha az randımanlı çalışır. Telafi etmek için lastikleri aşırı şişirirseniz, lastiğin patlaması ve ciddi bir kaza riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Depoyu her doldurduğunuzda veya en azından bir veya iki kez (özellikle hava sıcaktan soğuğa döndüğünde önemlidir) aracınızın lastik basıncını kontrol edin. Bunun için, otomobil parçacısından satın alabileceğiniz küçük bir cep basınç ölçer kullanabilirsiniz ki hem maliyeti düşüktür hem de torpido gözünüze sığar. Basınç ölçer kullanmak yakıttan tasarruf etmenizi sağlayabilir. Aracınız için, sürücü kapısının iç tarafında veya kullanım kılavuzunda yazılı olan lastik basıncı tavsiyelerini uygulayın. Bu tavsiyeler, marka ve modele göre değişiklik gösterir ve bazen tamirciniz bunların farkında olmayabilir. Yol tutuş ve yakıt verimliliğini dengelemek için her zaman üreticinin önerdiği basıncı uygulamalısınız.

Ayrıca düzenli olarak lastik rotasyonu yapmanız ve yıprandıkça değiştirmeniz gerekir. (Lastik rotasyonu sıkıcı bir işlem olsa da sonuçlar buna değer.) Lastiklerinizi kullandıkça, aşınırlar ve aşınmış lastikler tam olarak durmak için daha fazla mesafe gerektirir ve ıslak veya sert yolda tutmaz. AAA tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 4/32-inç'e kadar aşınmış lastiklere sahip sürücülerin ıslak koşullarda durma mesafesi 26 metre artmıştır. Motorunuzu ve aracınızın diğer parçalarını ayakta tutsanız bile, aşınmış lastiklerinizi değiştiremediğiniz için yaptığınız bakım anlamsız olacaktır.

Bir araştırma, daha ucuz lastiklerin ıslak koşullarda pahalı lastiklerle eşit performans gösterdiğini açıkladı. Aracınız pahalı lastikler gerektirmiyorsa (örneğin, spor otomobiller ve ağır hizmet tipi ORV rigs), ihtiyacınız olan çekişi elde etmek ve kazaları önlemeye yardımcı olmak için önerilen en ucuz lastikleri kullanabilirsiniz. Fiyatı ne olursa olsun lastiklerinizi düzenli olarak yenileriyle değiştirmek, olumsuz koşullarda bile frenlemenizin ve yol tutuşunuzun iyi durumda kalmasına yardımcı olacaktır.

3. Araç Ayarlarınızı Düzenli Yapın

Aracınızdan en iyi şekilde yararlanmak için yapabileceğiniz ve birçok tamircinin tavsiye ettiği şey; düzenli olarak araç ayarlarınızı yapmaktır.

Muhtemelen aşina olduğunuz en yaygın bakım aşamalarından biri yağ değişimidir. Yağ değişimi yapmayı planladığınızda motorunuz ve sıvı seviyeleri için de düzenli görsel kontrol yaptırmış olursunuz . Ancak, aracınızı servise götürdüğünüz tek zaman, yağ değişimi olmamalıdır.

Araç üreticiniz tarafından önerilen araç bakım aralıkları değişiklik gösterir. Gerçekleştirilen bakım içeriği, bujilerin, fren balatalarının ve rotorların değiştirilmesi, şanzımanın veya filtrelerin durumunu kontrol etmeyi içerebilir. Yoğun trafikte ve çok sayıda şehir içi sürüş yapıyorsanız, kullanıcı kılavuzundaki yoğun kullanımlı bakım programını takip edebilirsiniz ki motorunuzun maruz kaldığı zorlu koşullar nedeniyle daha sık servis ziyareti yapmanız gerekebilir. Çok fazla para harcamak istemiyorsanız, her zaman tamirciniz tarafından önerilen araç bakım aralıklarını, aracınızın kullanıcı kılavuzunda önerilen programla karşılaştırmalısınız.

Düzenli ayarlamalar sayesinde ve motor parçalarınızı yenileyerek, yeni bir araca ihtiyacınız olma süresini erteleyebilirsiniz. Aracınızı servise götürdüğünüz süreler arasında motorunuzu temiz tutmak için motor bakım ürünleri kullanabilirsiniz. Yüksek performanslı bir aracınız, kamyonunuz varsa veya tamamen sentetik yağ kullanıyorsanız, günümüz pazarındaki en gelişmiş motor bakımını gerçekleştiren Rislone Nano Prime Motor Performans Artırıcı'yı öneriyoruz.

4. Aracınızı Gözden Geçirin

Ne sıklıkla aracınızı gözden geçiriyorsunuz? Aracınızı bakım için bir tamirciye veya servise götürmeniz gerektiğinde, aynı zamanda aracınızı kendiniz kontrol etme alışkanlığı da edinmelisiniz. Mesala düşük sıvı seviyeleri, park etmiş arabanızın altındaki yağ lekeleri veya aşınmış kayışlar gibi sorunların belirtilerini tespit edin. Bunların hepsi, aracınızın ömrünü kısaltabilecek, büyüyebilecek sorunlara işaret ediyor.

Depoyu doldururken arabanızın etrafında şöyle bir dolanın. Aşınıp aşınmadıklarını veya eşit bir şekilde aşınıp aşınmadıklarını görmek için lastiklere göz gezdirin. Lastiklerinizdeki eşit olmayan aşınma, direksiyon veya süspansiyonunuzla ilgili daha önemli bir sorun olduğunuzun bir göstergesidir. Gördüğünüz küçük sorunlara bile mümkün olan en kısa sürede müdahale edin, çünkü küçük sorunlar hızla daha önemli sorunlara dönüşebilir. Örneğin, bir yağ sızıntısı, yağ seviyenizin tehlikeli derecede düşmesine neden olabilir. Yağ çok azalırsa, motor sürtünmesi artar ve motor bileşenlerinde ciddi hasara neden olur.

Sürüş sırasında aracınızdaki olağandışı seslere kulak verin. Vurma ve tekleme sesleri veya motorunuzun yüksek sesle çalışması gibi durumlar aracınızı kontrol ettirmeniz gerektiğinin işaretidir. Aracınızın değerlendirilmesi için bir tamirciye teslim edene kadar, motordaki sızıntılardan kaynaklanan güç kaybını düzelten Rislone Motor Kompresyon Onarıcı ile yaptığınız uygulamanın sorunları çözmeye yardımcı olup olamayacağına bakabilirsiniz.

5. Aracınızı Temiz Tutun

Çok fazla dikkate almasanız da, aracınızı yıkamak, uzun süre dayanmasını sağlamanın bir başka yoludur. Boya, aracınızı pas ve diğer hasarlardan korur, ancak aracınızı düzenli olarak yıkamazsanız en iyi boya bile zamanla aşınabilir. Rüzgarla savrulan kum, kuş pisliği ve deniz tuzu serpintisi gibi sık karşılaştığınız maddeler, aracınızın dış yüzeyinde çukurlaşma veya başka hasarlara neden olabilir. Aracınızı yıkamak ve cilalamak bu sorunları önlemeye yardımcı olabilir.

Araçlar için en zararlı suçlulardan biri de yol tuzudur. Yolları tuzlamak kazaları önlese de, aracınızdaki tuzu yıkamamak bazı metal parçaların paslanmasına neden olabilir. Özellikle kışın, aracınızı daima yıkayın. Yıkama sırasında aracın içine su girerse, şasi drenaja mahal verir, ancak şaside veya arabanızın dış kısmında tuz bırakırsanız, erken yaşlanmış ve yeni boya yaptırmadan satamayacağınız bir araçla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Aracınızın iç kısmını da ihmal etmeyin. İçini temizlemek ve özellikle lekeler oluştuğunda hemen çıkarmak, aracınızı satmak isterseniz satışı kolaylaştıracaktır. Temizlerken, aracın içine ve dışına daha yakından bakacak ve size aracınızda sorun tespiti yapabilmeniz için bir şans daha olacaktır. İki yılda bir, aracınız için tam bir iç/dış detaylı temizliği profesyonel hizmet olarak alırsanız, aracınız yepyeni bir görünüme kavuşur. Ayrıca, profesyonel temizleme hizmetinde kullanılan bakım ürünleri, kaplamalar ve cilalar, piyasadaki bir çok üründen daha kalitelidir.

6. Aracınızı Akıllıca Sürün

Sürüş alışkanlıklarınızı düzenleyerek, motorunuz üzerindeki baskıyı azaltabilir ve aracınızın ömrünü uzatabilirsiniz. Aracınızı çalıştırdığınızda, sürmeden önce 30 ila 60 saniye bekleyin. Bunu yapmak, yağın ısınmasına izin vererek, motorun içinde uygun şekilde ilerlemesi için yeterince ince olmasını sağlar. Yağ, motorun içine doğru aktığında, motor bileşenleri yeterli kayganlaştırmaya sahip olduğu için başlangıç ​​sürtünmesini önleyerek iç kısımda oluşacak zararı engeller.

Motorunuza katkı sağlamanın bir başka yolu da motorunuzu modern tasarım için optimize etmektir. Düzenli olarak kırmızı çizgiyi yani dakikadaki devir sayılarının (RPM) maksimum değerlerine ulaştığı yeri yakalamak istemeseniz de, arada sırada yapmanız gerekir. Modern araçlar, motorun hızını kırmızı çizgiye doğru yükselttiğinizde, motordaki karbon birikintilerini temizlemelerine izin veren bir motor biçimine sahiptir. Bunu yalnızca otoyolun hızlanma şeridinde veya güvenli başka bir alanda yapın. Bu uygulamayı günlük olarak yapmanıza gerek yoktur, her 160 kilometrede bir olabilir. Bu uygulamayı yaparak yakıt verimini kaybetmek istemiyorsanız, motorunuzu kirleticilerden korurken, karbon birikimini ve artıkları da temizleyen bir yakıt sistemi arıtma formülü (PTEN ödüllü Rislone Benzinli Yakıt Sistemi Komple Bakımı ürünümüz gibi) kullanabilirsiniz.

7. Yükü Hafifletin

Yola çıkmadan önce aracınızda sakladığınız fazla malzemelerden kurtulun. Aracınızın bagajında bulunan fazla yük aracınızı ağırlaştırır, yakıt verimliliğini azaltır ve motor üzerindeki baskıyı artırır. Eğer bir şey taşımanız gerekmiyorsa, arabanızda saklamayın, tabiki herşeyi de kaldırmayın. Örneğin meydana gelme ihtimaline karşı yoldaki sorunlarla ilgilenmek için, bagajınızda daima yedek bir lastik, lastik değiştirme kiti ve yol kenarı alet kiti bulundurun.

Arabamın Kaç Yılı Kaldı?

Sözün özü; aracınızı ne kadar süre kullanacağınız size bağlıdır. Aracınızın bakımını düzenli olarak yaptırmanız ve servise götürmeniz, aracınızla 320.000 km veya daha fazlasına ulaşmanıza yardımcı olabilir. Yine de bazı durumlar, size tamir imkanı bile tanımadan aracınızı kalıcı olarak devre dışı bırakabilir:

  • Sel: Sel, aracınızı mahveder, motor sorunlarına ek olarak, iç kısımda küf oluşturur.Tamamen su altında kalmış bir aracın kullanım ömrü ise sona ermiştir.
  • Parçalanma: Bir kazada aracınızı parçaladığınızı düşünün ki yeni bir araç arama zamanı gelmiştir. Zamanında duramamak bazı kazalara yol açabileceğinden, lastiklerinizin ve frenlerinizin bakımını yaparak, aracınızın tamamıyla tahrip olmasını önlemeye yardımcı olabilirsiniz.
  • Yangın: Sel gibi, yangınlar da aracınızı onarılamayacak şekilde tahrip eder. Yangın durumunda aracınızı tamir etmeye çalışmak yerine araçtan uzaklaşmalısınız. Çok az yağa sahip, aşırı ısınmış bir motoru çalıştırmak, motorda yangın çıkmasına neden olabilir. Sıvı seviyelerinin kontrol edilmesi araçtaki bu tür bir durumu önleyebilir.
  • Yüksek Tamirat Maliyetleri: İyi bakımı yapılmış eski araçlar bile daha fazla ve daha maliyetli tamiratlar gerektirebilir. Aracınızı tamir etmenin maliyetini, yeni bir araç için ne kadar peşinat ödeyecekseniz mukayese edin. Peşinat, tamirat ücretine eşit veya daha az ise, aracınızı değiştirmelisiniz.

Aracınızın tahrip olmasının tüm bu nedenleri önlenebilir olmasa da, bazıları uygun bakım gerektirebilir. Aşırı ısınmış bir motorun yangına veya kötü bir tekerlek yatağına dönüşmesine göz yummanız gerekmez çünkü yeni bir ön düzen ayarına ihtiyacınız vardır. Aracınızdaki günlük küçük işlerle ilgilenmek, ciddi hasarların önlenmesine yardımcı olacaktır. Doğa, öngörülemez olduğu için her zaman her şeye hazır olmalısınız. Sürprizlerin sizi mali açıdan mahvetmeyeceğinden emin olmak için, seller, yangınlar ve kaza durumlarında sigortanızın kapsamını kontrol edin.

Aracınızı Uzun Süre Kullanabilmenize Yardımcı Olması İçin Rislone'a Güvenin

Çünkü uzun zamandır, 90 yıldan fazla süredir bu işin içindeyiz... Aracınızdan en iyi şekilde yararlanmanın yollarından biri, motorunuzda en iyi araç performans ürünlerini kullanmaktır. Rislone ürünlerimiz, motorunuz yıllarca kullanımdan sonra aşınmış olsa bile korunmasına ve onarılmasına yardımcı olur. Ödüller kazandık, yarış takımları tarafından kullanıldık ve hatta kutup keşiflerinde rol oynadık. Örneğin, Rislone Motor Kompresyon Onarıcı, motorunuzu yeniler ve aşınmadan kaynaklanan sızıntıları kapatır. Motorunuzdaki bu mikro sızıntıları kapatarak, motorunuzdaki kaybedilen performansı geri kazandıracak ve daha uzun süre dayanacaktır.

Aynı şekilde, bilindiği üzere Rislone serimiz, motorları dayanıklı tutar ve motorlar yaşına göre en iyi performansı sergiler. Bu amaçla, Rislone Nano Prime Motor Performans Artırıcı şimdiye kadar geliştirdiğimiz en iyi motor bakım ürünüdür.

Rislone olarak, motorunuz için kaliteli performans ürünleri üreterek, aracınızın ömrünü maksimuma çıkarmanızı kolaylaştırmak için çalışıyoruz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir

İlgili Ürünler

Benzinli Yakıt Sistemi Komple Bakımı
Benzinli Yakıt Sistemi Komple Bakımı
955TL (KDV Dahil)
Ürün Kodu: 44700
Motor Kompresyon Onarıcı
Motor Kompresyon Onarıcı
755TL (KDV Dahil)
Ürün Kodu: 44447
Nano Prime™ Motor Performans Artırıcı
Nano Prime™ Motor Performans Artırıcı
1,050TL (KDV Dahil)
Ürün Kodu: 44104