1 Kasım 2019, Thomas Liquori

Motor performansı; yeni veya kullanılmış araçlarla ilgili hemen hemen her yerde ortaya çıkan bir konudur. İster yepyeni bir aracınız olsun, ister eski güvenilir bir arabanız, mümkün olduğu kadar uzun süre motorunuzdan en iyi performansı elde etmek istersiniz. En iyi performansı nasıl elde edebileceğinizi anlamak için uzman bir tamirci olmanıza gerek yoktur, peki hızlandırılmış bir eğitime ne dersiniz? Rislone, yüzyılı aşkın süredir kanıtlanmış motor bakımı ve performans iyileştirme ürünlerinin güvenilir kaynağı olmuştur. Kaputunun altındakilerle fazla ilgilenmeyenler için, motor ve motor performansının neden önemli olduğu hakkında ayrıntılı olarak konuşmak istiyoruz. Motor performansı hakkında bilmeniz gerekenlerin; motorun tarihçesi, nasıl çalıştığı, zaman içinde neden performans kaybettikleri ve yaş aldıkça en yüksek performansta nasıl tutulacağı hakkında olduğunu düşünüyoruz.

İçten Yanmalı Motorun Tarihçesi

Pek çok motor türü vardır, ancak karşılaştığınız neredeyse her araç, içten yanmalı bir motorla çalışır. İçten yanmalı motorlar, yakıt ateşlemesi ile çalışan ısı motorlarıdır. Araçlar tipik olarak, aralıklı yanmalı motor olarak da bilinen dört zamanlı pistonlu motor kullanır. İlk içten yanmalı motor 1680'de Hollandalı bir fizikçi tarafından tasarlandı, ancak ilk içten yanmalı motor 1807'ye kadar icat edilmedi. Benzer şekilde, ilk dört zamanlı motor 1862'de patentlendi, ancak 1876'ya kadar üretilmedi.

1876'da Nicolaus August Otto’nun “Otto Cycle Engine” olarak anılan buluşu, ilk pratik ve verimli dört zamanlı içten yanmalı motordu. Diğer mucitler, bu buluşu inşa edip geliştirecek olsalar da Otto'nun tasarımı; sıvı yakıt kaynağı kullanan tüm araçlar için şablon motor olarak kullanıldı. Bununla birlikte, modern gaz motorunun ilk prototipi olarak kabul edilen motor, yaklaşık on yıl sonra Otto'nun şirketinin bir çalışanı olan Gottlieb Daimler tarafından yaratıldı. Daimler, ayrıca dikey silindirlerin yerine V eğimli silindirler tasarlayarak bu prorotipi geliştirdi.

Bir Motorun Anatomisi

İçten yanmalı motor dikkate çeken bir buluştur. Hemen her aracın kaputunu açtığınızda; dört, altı veya sekiz V eğimli silindire sahip, dört zamanlı aralıklı yanmalı motor bulursunuz. Motorunuzun birçok bileşeni vardır ve bunların çoğunu kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz. Her bir parçanın ne olduğunu, ne yaptığını ve nasıl görünmesi gerektiğini bilmek, sorunları belirlemenize ve motor performansınızı korumanıza yardımcı olacaktır.

Zamanlama Sistemi: Zamanlama zinciri veya eksantrik kayışı, krank mili ve eksantrik milinin hareketlerini koordine eder. Bu zamanlama sistemi, bu bileşenlerin senkronize olmamasını ve motoru anında durdurmasını önler.

Eksantrik Mili: Eksantrik mili, optimum motor performansı için anahtardır. Emme ve egzoz supaplarının doğru zamanda açılıp kapanmasını sağlamak için krank mili ile birlikte çalışır.

Buji: Bujiler, motordaki silindirlerin üzerinde bulunur. Yakıtı ve havayı tutuşturarak, patlamaya neden olan kıvılcımlar yaratırlar.

Silindir Kapağı: Doğal olarak, silindirlerin üstüne bakarak silindir kapağını görebilirsiniz. Bu metal kaplama, küçüktür ve haznenin üstünde oda oluşturarak, yanmayı sağlar. Yakıt enjektörleri, bujiler ve supaplar dahil olmak üzere diğer bileşenler, silindir kapağına monte edilmiştir.

Krank Mili: Krank mili, bir arabanın ilerlemesine neden olan dairesel hareketi yaratır ve krank karteri içine yerleştirilmiştir. Pistonlar hareket ettikçe, krank mili; dönerek ve eksantrik milinin araca güç sağlamasına yardımcı olarak, bu hareketi dönüştürür.

Yanma Odası: Motorun yanma odası; hava, yakıt, elektrik ve basınç karıştığında meydana gelen patlamaları barındırır.

Motor Bloğu: Silindir bloğu olarak da anılan motor bloğu, motorun kalbidir. Araca göre değişen şekilde, iki ila sekiz silindiri barındıracak çok sayıda deliğe sahiptir.

Biyel Kolu: Biyel kolu, krank milini ve pistonları birbirine bağlar.

Piston: Pistonlar motorun silindirlerinde bulunur. Yakıt yanarken, krank milini hareket ettirmek için yukarı ve aşağı hareket ederler.

Supap: Her arabada en az bir giriş/emme supapı ve bir çıkış/egzoz supapı bulunur, ancak bazı araçlarda ekstra bir emme supapı veya her bir supaptan iki çift bulunur. Emme supapları, havayı ve yakıtı yanma odasına çeker. Yanma meydana geldikten sonra, egzoz supapları ortaya çıkan egzozu uzaklaştırır. Bir arabada ne kadar çok supap varsa, performansu artırmak için o kadar fazla hava, yakıt ve egzoz devir yapar.

Supap Mekanizması: Supap mekanizması, külbütör manivelası, iticiler, itici çubuk ve giriş/emme ve çıkış/egzoz supaplarından oluşur. Bu bileşen, her iki supap işlemini de kontrol eder.

Yakıt Enjektörleri: Yakıt olmadan pistonlar silindirlerin içinde yanma yaratamaz. Yakıt enjeksiyon sistemi, silindirlere yakıt iletmek için enjektörleri kullanır. Sürekli ve zamanlamalı yakıt enjeksiyon sistemlerinin her biri belirli bir enjektör tipine sahiptir. Sürekli sistemlerdeki enjektörler, motor çalışırken yakıt püskürtür. Zamanlamalı sistemler, yalnızca silindir onu tetiklediğinde yakıt ileten enjektörler kullanır.

Motor Performansı Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

Motorunuz aracınızın kalbidir ve performansını düzenli olarak değerlendirmeye tutmalısınız. Motorunuzun bileşenlerini ve bunların birlikte nasıl çalıştığını anlamak, motorunuzun bakımını doğru yapmak için önemlidir. Bunun yanında, tüm araç sahipleri; motorlarının ne kadar dayanabileceğini, hangi semptomların profesyonel denetim gerektirdiğini, bu semptomlara neyin sebep olduğunu, motor performansının neden önemli olduğunu ve nasıl iyileştirilebileceğini bilmesi gerektiğine inanıyoruz.

1. Motorlar Ne Kadar Dayanmalı?

Bugünün araçlarındaki çoğu motor, 160.000 kilometrenin üzerinde dayanacak şekilde üretilmiştir. Doğru bakımla, bir motorun 300.000 kilometre sınırını aştığını görmek rastlanmayan bir durum değildir. Bununla birlikte bakımı iyi yapılmamış motorlar, kullanım ömrü sona ermeden çok önce bozulabilir. Rutin bakım, motorunuzdan neredeyse on yıl kadar yararlanmanızı sağlarken, detaylara ve önleyici bakıma olağanüstü dikkat, arabanızın yolda daha da uzun süre kalmasını sağlayabilir.

2. Motorunuzdaki Sorun İçin Ne Zaman Yardım Alınmalı?

Tabii ki, motor uyarı ışığı her yandığında, bunu dikkate almalısınız. Bununla birlikte, çoğu araç sahibi, her çıkan sorunda tamirci gerektirmediğini biliyor. Motor uyarı ışığı yandığında, arıza teşhis kontrolü yaptırmak için, aracınızı otomobil yedek parçacısına götürmek akıllıca olacaktır. Birçok yağ değişim merkezi, kaputunuzun altındaki diğer sorunları da tespit edecek ve sizi uyaracaktır. Peki, olası motor performans sorunları için ne zaman doğrudan bir tamirciye gitmelisiniz?

  • Motor uyarı ışığı yanıp söndüğünde
  • Özellikle hızınız artarken motorunuzdan garip sesler duyduğunuzda
  • Motor sallanıyormuş gibi hissettiğinde
  • Arabanızın altında sıvı sızıntısı fark ettiğinizde
  • Kaputun altından duman geldiğinde
  • Egzoz borunuzdan çok fazla veya mavi egzoz geldiğinde

3. Motorun Güç Kaybetmesinin Sebebi Nedir?

Genellikle motor arızasının belirtileri; sürüş sırasında çoğalan, normal aşınma ve yıpranmadan kaynaklanır. Bu sorunların çoğu mekaniktir ve tıkalı, kirli veya hasar görmüş bileşenlerden kaynaklanır. Diğer sorunlar, sensörler gibi hatalı çalışan bileşenlerin sonucudur. Motorun içindeki havayı, yakıtı, sıkıştırmayı veya kıvılcımı etkileyen herhangi bir şey güç kaybına neden olabilir. Bazı sorunlar kirli bir hava filtresi kadar basit olabilirken, bazıları yakıt enjektörlerini veya bujileri etkileyen daha karmaşık sorunlar olabilir.

4. Motor Performansı Neden Önemlidir?

Belki de arabanızın zaman içinde performansını kaybetmesine aldırış etmeyen bir sürücüsünüz. Performansı düşmeye başladığında bile, hala arabanızı seviyor olmanızı takdir etsek de, güç ve performans kaybının kaputun altında bir soruna işaret ettiğini anlamalısınız. Belirtilere göre değişse de motorunuzun son sürüşüne birkaç kilometre kalmış olabilir. Motor performansınızı takip etmek çok önemlidir, çünkü hangi parçalara dikkat etmeniz gerektiğini belirlemenize yardımcı olacaktır.

5. Motor Performansınızı Nasıl İyileştirirsiniz?

Zamanla aşınma ve yıpranma meydana gelse de, yine de rutin bakımla motorunuzun yüksek performansını korumasına yardımcı olabilirsiniz. Yağınıza veya yakıtınıza katkı maddeleri eklemek gibi basit görevleri gerçekleştirerek, motor performansınızı koruyabilir veya artırabilirsiniz. Bu katkı maddeleri, yalnızca kompresyon ve yağ kalınlığıyla ilgili mevcut sorunları tedavi etmekle kalmaz, aynı zamanda kirletici madde birikimi ve kıvılcım vuruntusunun neden olduğu hasarlar gibi gelecekteki sorunların ortaya çıkmasını da önleyebilir.

Motor Performansınızı İyileştirme

Her motor benzersizdir, ancak tüm araç sahipleri kendi motorlarından tek bir şey ister; güvenilir güç ve performans. Doğru motor bakımı, normal yağ değişimlerinden ve motor ayarlarından daha fazlasını gerektirir. Sürüş sırasında meydana gelen sürtünme, motorunuzun iç parçalarına zarar verecektir. Bunun yanında düşük kaliteli yakıt da, motorunuza daha fazla hasara neden olacak kirletici atık maddeler bırakabilir. Motor performansınızı olabildiğince yüksek tutmak için; Rislone Motor Bakım Ürünlerini kullanabilirsiniz.

3X Hy-per Lube ZDDP Çinko İlaveli Konsantre Motor Yağı Katkısı: Rislone'un bu ürünü ile eski/klasik elden geçirilmiş arabalarınızın motor ömrünü artırın. Özellikle düz supaplı eksantrik mili motorunuz varsa faydalı olacaktır, bu işlem daha yeni yağların çalışmasını ve size aracınızın ihtiyaç duyduğu çinko korumasını sağlar (modern yağların sağlamadığı). Dünyanın dört bir yanındaki otomobil sahipleri 1921'den beri motorlarını korumak için Rislone kullanıyorlar. Motorunuzun içindeki metal yüzeylere eklenen ZDDP, aşınmayı ve diğer hasarları sınırlandıran bir aşınma malzemesidir. 2004'ten eski motorları ve 2006'dan daha eski dizel motorları korumak için bu ürünü kullanabilirsiniz, tabiki daha eski klasik veya elden geçirilmiş bir arabanızda da.

Motor Kompresyon Onarıcı: Birçok kez şahit olduğumuz gibi düşük kompresyon, düşük motor performansına neden olmaktadır. Rislone Yüksek Kilometre Motor Kompresyon Onarıcı ile motorunuza gücünü ve performansını geri kazandırın. Yağınızı her değiştirdiğinizde veya her 10.000 kilometrede bir kullanırsanız, anında motorunuzun kompresyonunu artıracaksınız. Bu ürün, motorunuzun silindir duvarlarındaki mikro hasarı kapatır, onarır ve pistonların etrafındaki halkaları uygun şekilde yeniden sızdırmaz hale getirir.

Maksimum Performans Motor Bakımı: Yakıt motorunuzdan geçerken, iç kısımlarda zamk, tortu ve vernik birikintileri bırakır. Bu birikintileri temizleyin ve Rislone'un Maksimum Performans Motor Bakımı ürünü ile birikintileri önleyin. Formülümüz, motorunuzu temiz tutacak, fazla aşınmayı azaltacak ve gürültülü bileşenleri susturacaktır. Yağınızı değiştirirlen, dört zamanlı motorunuzda kullanın ve anında sonuçlarını görmeye başlayacaksınız. Bu ürün, Rislone'u otomobil meraklıları arasında ünlü yapan bir üründür.

Yüksek Kilometre Formüllü Motor Yenileyici: Eski aracınızın performansını artırmaya mı ihtiyacınız var? Rislone Yüksek Kilometre Formüllü Motor Yenileyici, her kilometreden en iyi şekilde yararlanmak isteyen araç sahipleri için geliştirildi. Bu formül, dahili motor parçalarınızı temiz tutmayı garanti eder ve istediğiniz zaman motor yağınıza ekleyebilirsiniz.

Yüksek Performanslı Yağ İyileştirici: Aracınızın motorunun bakımını yaparken, yağınıza da dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın. Rislone Yüksek Performanslı Yağ İyileştirici 710 formülü, kilometresi yüksek olan eski motorlar için özel olarak tasarlanmıştır. Bu bakım, yağ basıncını artırır ve motorunuzu normal aşınma ve yıpranmadan kaynaklanan hasarlara karşı korur. Yıl boyunca sıcaklıktan bağımsız olarak istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.

Nano Prime Motor Performans Artırıcı: En üst düzey bir sentetik motor bakımı arıyorsanız, tavsiyemiz; en iyi ürünümüz Rislone Nano Prime Motor Performans Artırıcı. En yüksek standartlarda, 1 numaralı performans formülünü elde etmek için çok emek vererek çalıştık. WS2'li MoS2 nanoteknoloji içeren bu ürün, beygir gücünü ve torku artırır, motorunuzdaki aşınmayı azaltır, metal yüzeyleri onarır ve sisteminizi temizler. İnanılmaz sonuçlar için bir sonraki yağ değişiminde muhakkak deneyin.

Piston Segman Onarıcı ve Mavi Duman Kesici: Hiç egzoz borunuzdan mavi duman çıktığını fark ettiniz mi? Bu fenomen, motor içinde zamanla aşınan boşluklardan kaynaklanır ki yağın motor bloğuna damlamasına ve yanmasına izin verir. Rislone Piston Segman Onarıcı ve Mavi Duman Kesici, motorunuzdaki aşınmış pistonları ve halkaları/segmanları sızdırmaz hale getirerek yağ yanmasını azaltır ve mavi egzoz dumanını önler. Bu ürünü, istediğiniz zaman motor yağınıza ekleyin ve hemen farkı göreceksiniz.

Şimdi ise, çoğu kişinin üzerinde hem fikir olduğu; benzin ve dizel yakıt kalitesinden bahsedelim.

Benzin, pompadan pistonlara kadar, aracınızda hareket ederken tüm yakıt sisteminizi ve motoru etkiler. Çoğu araç sahibi, yakıt enjektörlerinin ne kadar önemli olduğunun farkında değildir, bu nedenle en kolay bu bileşenlerin hasar görmesidir. En ufak birikinti bile otomobilinizin yakıt ekonomisini ve sürülebilirliğini önemli ölçüde etkileyebilir. Bu nedenle her araç sahibinin yakıt enjektörlerini ve yakıt sistemini temiz tutarak korumasını tavsiye ederiz. Ödüllü, Rislone Benzin ve Dizel Yakıt Bakım Ürünlerimiz aracınızın performansını artıracak.

Benzinli Yakıt Sistemi Komple Bakımı: Aracınızın bakımını ne kadar iyi yapacağınızı kontrol edebilseniz de, içine koyduğunuz benzinin kalitesini her zaman kontrol edemeyebilirsiniz. Düşük kaliteli benzin, zamanla yakıt sisteminizi kirletecek ve arkasında motorunuza zarar verecek bileşenler bırakacaktır. Rislone Benzinli Yakıt Sistemi Komple Bakımı, tamamı tek bir şişede bulunan bir oktan güçlendirici, benzin bakımı, yanma odası temizleyici ve yakıt sistemi temizleyicisidir. Sisteminizdeki tüm kirletici maddeleri gidermek ve yakıtın bozulmasını önlemek için bu bakımı uygulayabilirsiniz.

Dizel Yakıt Sistemi Komple Bakımı: Benzinli yakıt sistemi formülüne benzer şekilde, Rislone Dizel Yakıt Sistemi Komple Bakımı ürünümüzde satın alabileceğiniz en iyi dizel katkı maddesidir. Yakıt sisteminizi temizler ve kayganlaştırır, zararlı kirletici maddeleri giderir, korozyonu önler ve sürtünmeyi azaltır. Bu ürünü her 3500 kilometrede bir veya her yağ değişiminde kullanmanızı öneririz.

Yakıt Enjektör Temizleyici: Motor sisteminizde karbon biriktikçe, güç kaybına neden olabilir. Sürtünmeden kaynaklanan aşınmayı azaltmak için; yakıt sisteminizdeki enjektörleri, karbüratörleri, boruları, tankı ve yakıt pompasını yağlayan, üst silindir kayganlaştırıcılı Rislone Yakıt Enjektör Temizleyici'yi tasarladık. Yakıt enjektör temizleyicimiz, hem benzinli hem de dizel motorlarda gücü ve kilometre performansını en üst düzeye çıkarır. Her yakıt dolduruşunuzda kullanmak için, 177 ml'lik bir şişe, 76 L'ye kadar benzin veya dizel yakıt kapasitesinde yeterli olacak şekilde konsantre edilmiştir.

Süper Konsantre Oktan Yükseltici: Vuruntu önleyici formülü, motor silindirindeki hava ve yakıt karışımı patladığında ortaya çıkan kıvılcım vuruntusunu önler. Bu durum, motorunuza zarar verebilecek bir basınç artışına neden olur. Motor vuruntularını durdurmak, beygir gücünüzü geri kazanmak ve gerçek bir MMT güç artışı elde etmek için yakıt deponuzda bir şişe Rislone Süper Konsantre Oktan Yükseltici kullanabilirsiniz. Bu ürün, sokakta ve yarışta kullanım için yasaldır.

Motorunuza ve yakıt sisteminize özen gösteriyorsunuz peki düzenli olarak şanzımanınızı da kontrol ediyor musunuz? Bazı araç sahipleri, şanzımanın aracının performansı üzerinde önemli bir etkisi olduğunun farkında değildir. Aslında, şanzımandan kaynaklanan sorunlar nedeniyle; bazen motor kontrol ışığı yanabilir. Kaputun altındaki her bileşenin mümkün olduğunca en iyi şekilde çalışmasını istiyorsanız; şanzımanınıza Rislone Şanzıman Ürünleriyle ihtiyaç duyduğu yardımı sağlayabilirsiniz.

Şanzıman Kayma Önleyici ve Sızıntı Onarıcı: Şanzıman kayması genellikle endişe vericidir, çünkü özellikle şanzıman onarım maliyetleri çok yüksektir. Düşük kaliteli şanzıman yağı veya sıvı sızıntısı, eski araçlarda nasıl aşırı ısınmaya neden oluyorsa kaymaya da neden olabilir. Şanzıman sıvınıza, Rislone Şanzıman Kayma Önleyici ve Sızıntı Onarıcı ekleyerek endişelerinizi giderebilirsiniz. Formülümüz, kaymayı ortadan kaldırır, sert vites değiştirmeyi onarır ve sıvı sızıntılarını durdurur. Bu ürün hem manuel, hem de otomatik şanzımanlar için uygundur ve istediğiniz zaman şanzıman sıvınıza ekleyebilirsiniz.

Rislone ile Motor Performansınızı İyileştirin

Rislone’un motor, yakıt sistemi ve şanzıman ürünleri, optimum performans göz önünde bulundurularak tasarlandı. Özel olarak formüle edilmiş katkı maddelerimiz, motorunuzun gücünü geri kazandırmak, kompresyonunu yeniden oluşturmak ve performansını artırmak için, aracınızın ihtiyaç duyduğu bakımla sizi buluşturur. Rislone motorunuzla ilgilenirken, yaş sadece bir sayı olur.

Zayıf motor performansıyla yetinmeyin ve aracınızın olabildiğince uzun süre sorunsuz çalışmasını sağlayın. Yüzyılı aşkın süredir Rislone, yüksek kaliteli otomotiv katkı maddelerinin güvenilir üreticisidir. Her yıl, marka ve model otomobiller için devrim niteliğinde performans ürünleri tasarlamaya devam ederken, aracınızı mükemmel şartlarda tutmaya yardımcı olmaya odaklanır. Faydalı olacak araç bakım ipuçları için blogumuzu ziyaret edebilir ve ihtiyacınız olan güvenilir motor performansı katkı maddeleri için ürün listemize göz atabilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir

İlgili Ürünler

Benzinli Yakıt Sistemi Komple Bakımı
Benzinli Yakıt Sistemi Komple Bakımı
955TL (KDV Dahil)
Ürün Kodu: 44700
Diferansiyel ve Manuel Şanzıman Onarıcı
Diferansiyel ve Manuel Şanzıman Onarıcı
1,100TL (KDV Dahil)
Ürün Kodu: 41816
Dizel Yakıt Sistemi Komple Bakımı (130 L/2 Depo)
Dizel Yakıt Sistemi Komple Bakımı (130 L/2 Depo)
1,050TL (KDV Dahil)
Ürün Kodu: 44740
Motor Kompresyon Onarıcı
Motor Kompresyon Onarıcı
755TL (KDV Dahil)
Ürün Kodu: 44447
Motor Kondisyon Artırıcı, Temizleyici ve Koruyucu
Motor Kondisyon Artırıcı, Temizleyici ve Koruyucu
655TL (KDV Dahil)
Ürün Kodu: 44102
'dan
Piston Segman Onarıcı ve Mavi Duman Kesici
Piston Segman Onarıcı ve Mavi Duman Kesici
605TL (KDV Dahil)
Ürün Kodu: 44416
'dan
Benzinli Araçlar Süper Konsantre Oktan Yükseltici
Benzinli Araçlar Süper Konsantre Oktan Yükseltici
360TL (KDV Dahil)
Ürün Kodu: 44747
'dan
'dan
Nano Prime™ Motor Performans Artırıcı
Nano Prime™ Motor Performans Artırıcı
1,050TL (KDV Dahil)
Ürün Kodu: 44104